woensdag 22 augustus 2007

Zonnebrood uit Scandinavië.


Starter :
0,5 dl lauwwarme melk
0,6 dl lauwwarm water
7 gram verse gist
100 gram meel van harde ongebleekte tarwe

Voor het deeg :
15 gram verse gist
5 dl lauwwarm water
450 gram roggemeel
230 gram meel van harde ongebleekte tarwe
1 tl zout

Melk om te glazuren
karwijzaad om te bestrooien.

Bereiding :

Starter :
Melk en water mengen.
Gist toevoegen.
Afdekken met plastic folie en ongeveer 3 -4 uur laten
staan tot vorming van luchtbellen.

Deeg :
Gist en water toevoegen aan de starter en mengen.
Bloem toevoegen en als laatste het zout.
Kneden tot glad en elastisch deeg.
1 Uur laten rijzen in een met plastic afgedekte ingevette
kom tot wanneer volume verdubbeld is.

Deeg toeslaan en in 5 gelijke delen verdelen.
Rol een worst van 50 cm lang en maak een spiraal
Snij de resterende stukken in twee gelijke delen.
Maak nu vande resterende stukken deeg de zonnestralen.
Rol deze stukken op tot een krul en plaats ze tegen het spiraal
deegstuk. 
Dek af en laat 30 minuten rijzen.

Insmeren met melk en bestrooien met karwijzaad.

Afbakken op 230°C - 30 min.

Edit :
roggemeel vervangen door volkoren, karwijzaad
vervangen door lijnzaad.
Het deeg bij mij was heel slap, bloem moeten toevoegen,
daardoor vlugge gisting omdat de verhouding met het zout
niet meer klopte.  Hevige gisting tot gevolg.
Het brood was reeds in stukken gebroken op de foto.


Blogged with Flock

1 opmerking:

Unknown zei

lekker maar liefst zonder kaas want das niet zo gezond