donderdag 23 augustus 2007

Fougasse


Recept :
450 gram ongebleekt meel van harde tarwe
1tl zout
20 gram verse gist
2,8 dl lauwwarm water
1 el olijfolie

Vulling :
50 gram Roquefort (verkruimeld)
40 gram gehakte walnoten
25 gram ansjovisjes
(in melk weken, uitlekken en hakken)

Bereiding :
Lost de gist op in het water.
Bloem toevoegen en mengen.
Wanneer deegvorming zout toevoegen.
Olie toevoegen en kneden tot glad en elastisch.
(Ongeveer 10 minuten.)

Doe het deeg in een met olijfolie bestreken kom en
laat een uur rijzen tot volume verdubbeld.

Sla het deeg toe en verdeel in twee gelijke stukken.
Maak het eerste stuk deeg plat en verdeel er de walnoten
en Roquefort over.  Vouw het deeg tot 3 keer dubbel om
de noten en kaas goed te mengen.
Doe hetzelfde met de andere deegbol : ansjovis vulling.
Bol beide stukken op.

Sla de bollen plat en maak een langwerpige vorm.
Kaasdeeg uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 30 cm
en 15 cm breedte.  Maak vier schuine inkepingen.
Rek het deeg uit zodat het net een ladder lijkt.

Maak van het ansjovis deeg een plat ovaal
van ongeveer 25 cm.
Maak drie schuine insnijdingen.
Leg de deegstukken op een bakplaat
en laat afgedekt ongeveer 45 minuten rijzen
tot verdubbeling van volume.
Bestrijk de deegstukken met olijfolie.

Bakken :
220°C - 25 minuten

PS : Voor de Fougasse heb ik enkel walnoten
gebruikt. Het uitrekken van het deeg is
beperkt gebleven wegens de grootte
van de bakplaat.





Blogged with Flock

Geen opmerkingen: